Cascadele Vâlcelului Înspumat

Seria: cascade spectaculoase întâlnite prin munți, ep.1

Cascada Spumoasă Cascadele Vâlcelului Înspumat – iată câteva imagini în prim-plan cu una dintre cele două cascade alăturate, situate în Bucegi, chiar în spatele refugiului Salvamont, pe care le-am surprins într-o zi de septembrie 2012, cu ocazia unui sejur la Bușteni:

La momentul respectiv nu știam cum se numesc cascadele. Le descoperisem în acea zi explorând calea de ajungere la refugiul Salvamont (pe care-l observasem când urcasem prima dată pe traseul CA de pe Valea Jepilor Mici, în toamna lui 2011). La un moment dat poteca CA o ia la stânga și continuă să urce pe peretele stâng al văii, iar drumul forestier continuă spre dreapta, pe firul văii, până la o fostă carieră, unde se află și refugiul Salvamont.

Pe platforma din spatele refugiului se găsește această cascadă răsfirată în două fire de apă (i.e. două cascade). Puteți vedea în albumul de aici o imagine de ansamblu cu această cascadă răsfirată, surprinsă de Andrei Badea:

Iată și o altă imagine de ansamblu cu această cascadă răsfirată, surprinsă de Annelise Floroian:

Mai târziu am căutat referințe pe net despre numele acestei cascade. Întâi am găsit referiri la ea sub numele de Cascada Spumoasă, iar mai târziu alte referințe o indicau cu numele de Cascadele Vâlcelului Înspumat.

Bănuiesc că ultima variantă este cea corectă, întrucât platforma din spatele refugiului pe care se găsește această cascadă răsfirată, se află la confluența dintre Valea Spumoasă (peretele vertical din dreapta imaginii de ansamblu de mai sus) și Vâlcelul Înspumat (vâlcelul din centrul imaginii). Ceva mai sus (i.e. în amonte) pe Valea Spumoasă, mai există și alte cascade, a se vedea detalii aici.

Cristian, 16 noiembrie 2012   [Ultima actualizare: 14 ianuarie 2015]

Reclame

Un gând despre &8222;Cascadele Vâlcelului Înspumat&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.