Fenomenul Gloria (I)

Fenomenul Gloria, sau spectrul Brocken

Cu ocazia unei drumeții de vreo 10 zile prin munții Apuseni și Meridionali întreprinsă în luna septembrie 2011, am ajuns și în Făgăraș, iar într-una dintre zile am urcat de la Bâlea Lac până pe Vf. Vânătarea lui Buteanu (alt. 2507 m), vârf eronat numit de cele mai multe ori Vânătoarea lui Buteanu (a se vedea aici).

La coborârea de pe vârf, am urmat o potecă nemarcată ce coboară pe marginea crestei până în poteca BR în apropierea monumentului salvamontiștilor orădeni. În timp ce coboram astfel pe muchia crestei, la un moment dat mi-am observat umbra proiectată de soare pe un val de ceaţă ce traversa valea de la picioarele mele. Însă nu era o umbră obișnuită, ci capul umbrei era înconjurat de o aură colorată precum un curcubeu. Era prima dată când zăream un astfel de fenomen și am apucat să fac câteva poze în cele 2-3 minute cât a durat:

P205_516

P205_519

P205_521

P205_522

La momentul respectiv nu știam că acel fenomen are și un nume, de fapt mai multe, ci abia mai târziu, citind un jurnal de drumeție, tot în Făgăraș (vezi aici), am aflat că fenomenul optic pe care-l observasem este cunoscut sub numele de fenomenul Gloria sau, alternativ, mai este numit și spectrul Brocken.

Cunoscându-i denumirea, am putut apoi să caut pe net informații despre el și astfel am aflat că fenomenul Gloria apare doar atunci când anumite condiții sunt îndeplinite simultan: este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat. Umbra proiectată în jos este mărită foarte mult datorită diferenței de înălțime dintre poziția observatorului și cea a norului pe care este proiectată umbra acestuia.

Numele de Glorie se referă la haloul de sfânt (i.e. aura colorată) ce se observă în jurul capului umbrei, iar numele de spectrul Brocken provine de la Vf. Brocken din munții Harz, Germania, în care a fost observat frecvent datorită condițiilor meteo propice formării spectrului, ce apăreau deseori în acea zonă (termenul de spectru se referă la umbra mărită proiectată pe nor).

Mai multe detalii despre acest fenomen puteți citi pe Wikipedia: pagina despre spectrul Brocken și cea despre Glorie. Un model matematic ce descrie producerea acestui fenomen poate fi consultat aici, iar aici puteți găsi o explicație formulată într-un limbaj științific mai ușor de asimilat de publicul larg.

Acest fenomen mai poate fi întâlnit în literatură și sub numele de Cercul lui Ulloa sau Haloul lui Ulloa (după numele spaniolului Antonio de Ulloa y de Torre-Giral, un navigator, explorator și astronom din sec. al XVIII-lea) – a se vedea detalii aici sau aici. Numele de Cercul lui Ulloa este folosit uneori, în mod incorect, pentru a face referire la un alt fenomen optic ce apare în condiții de ceață, cunoscut sub denumirile de fogbow (i.e. curcubeul produs în condiții de ceață, colorat mai puțin intens decât cel ce apare după ploaie) sau white rainbow (i.e. curcubeul alb – un curcubeu de ceață având culorile atât de slab conturate, încât nu mai pot fi distinse de către ochiul observatorului uman).

 

* * *

 

Între timp am mai găsit referințe despre acest fenomen și în alte jurnale de drumeție, iar în luna septembrie a acestui an am avut o nouă ocazie de a vedea pe viu fenomenul Gloria, tot în Făgăraș, de data aceasta putându-l observa și fotografia mult mai clar și mai pe îndelete decât în urmă cu doi ani.

Continuarea: puteți citi partea a doua aici.

Cristian, 1 noiembrie 2013   [Ultima actualizare: 30 martie 2014]

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Fenomenul Gloria (I)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s