Iarna pe ulița… satelor ieșene, cu Sorin Onișor

În urmă cu o săptămână, pe 10 ianuarie 2016, duminică dimineața, am participat, împreună cu câțiva colegi de la Clubul Fotografilor Iaşi și mulți alți fotografi ieșeni, la o tură foto în împrejurimile Iașului coordonată de Sorin Onișor, împreună cu invitații săi speciali, Gina Buliga și Bogdan Comănescu.

Această tură s-a înscris în cadrul evenimentelor fotografice organizate sub genericul „România lui Sorin Onişor văzută prin obiective Nikkor”.

Dimineața ne-am adunat la benzinăria OMV din Nicolina și la ora 8 am pornit la drum, în coloană de vreo 15 autoturisme, „ca la nuntă”. 🙂

Ne-am îndreptat spre Miroslava, Valea Ursului și mai departe spre vest, pe DJ 248A, pe același traseu urmat și la întâlnirea nikoniștilor la Iași, de la finalul lunii august 2015. De această dată am avut parte însă de o vreme rece, cu o atmosferă înnegurată, neprielnică pentru fotografia de peisaj.

Prima oprire am făcut-o în satul Voinești, chiar la a doua curbă în 90 de grade a drumului, unde „comandantul de escadrilă” Sorin Onișor a observat o turmă de oi și capre ce aveau dificultăți în a traversa drumul secundar din curbă, din cauza poleiului de pe jos:

Foto de grup
Foto: Sorin Onișor

Profitând de această oprire inopinată, am coborât toți din mașini și am urmat turma de oi pe un câmp din apropiere, pentru o primă sesiune foto a zilei.

photo DSC01806.jpg photo DSC01810.jpg

Cu acest prilej s-a realizat și poza de grup „oficială” a acestei ture, în care apar toți cei aprox. 50 de participanți la tură, cu excepția fotografului:

Foto de grup
Foto: Bogdan Comănescu

Apoi ne-am continuat drumul spre vest pe DJ 248A, trecând printr-o pădurice pe un deal (unde în vară ne oprisem pentru fotografii cu răsăritul soarelui), apoi prin marginea satului Slobozia, după care am trecut printr-un sector de pădure mai lung (în care ne-am oprit la întoarcere pentru ultima repriză de fotografiat a zilei) și ne-am oprit la intrarea în satul Domnița.

photo DSC01825.jpg

Aici a urmat o sesiune foto mai îndelungată… Mai întâi, iată dealul din marginea satului, acum alb-cenușiu, ce-l fotografiasem în culori de verde astă-vară, în tura foto de la întâlnirea nikoniștilor la Iași, despre care am amintit mai sus.

photo DSC01826.jpg

Am lăsat mașinile la intrarea în sat și am purces pe jos să străbatem satul în căutare de subiecte fotografice.

photo DSC01829.jpg

Prima oprire – la casa unei familii modeste, dar îngrijite, vechi cunoștințe de-ale lui Sorin Onișor, ce au trei copii – Oana, Niculae și Ana, …

Foto de grup
Foto: Sorin Onișor

…, care s-au lăsat fotografiați fără teamă de aparatele noastre, căci nu erau la prima „ședință de modeling”.

photo DSC01850.jpg
(Click pe imagine pentru a vedea mai multe cadre cu acești copii.)

De la casa acelei familii cu trei copii, am pornit mai departe prin sat, către biserică, împrăștiindu-ne de-a lungul șoselei, căutând fiecare subiecte de fotografiat, din diverse unghiuri, cum ar fi căsuțele vechi, dar frumos colorate, sau diversele fântâni întâlnite în cale.

photo DSC01892.jpg
(Click pe imagine pentru a vedea mai multe cadre cu căsuțe vechi și fântâni.)

Ajunși în dreptul bisericii din sat, ne-am oprit pentru a ne regrupa. Iar în timp ce-i așteptam să sosească și pe cei rămași mai în urmă, am continuat să fotografiem, fie o bătrânică ce avea două pisici în ogradă, …

Foto
Foto: Sorin Onișor

…, fie un om gospodar ce transporta baloți de fân cumpărați pentru a-și hrăni animalele din gospodărie.

photo DSC01987_mod.jpg photo DSC01947_mod.jpg
(Click pe imagine pentru a vedea mai multe cadre cu aceste personaje din lumea satului.)

În tot acest timp, șoferii recuperaseră mașinile lăsate la intrarea în sat, astfel că ne-am îmbarcat cu toții în autoturisme și am pornit mai departe la drum.

Însă nu am apucat să mai înaintăm prea mult prin sat, căci ne-am și oprit din nou, în dreptul unui derdeluș de pe partea stângă a șoselei. Aici câțiva copii se dădeau cu săniile, bucurându-se de zăpadă, atâta câtă era, …

Foto
Foto: Andrei Cucu

…, iar noi am „sărit repede pe ei” cu aparatele foto, ca niște paparazzi adevărați ce suntem. 🙂

photo DSC02018.jpg
(Click pe imagine pentru a vedea mai multe cadre cu copiii pe derdeluș.)

După sesiunea foto de la derdeluș, ne-am suit în mașini și am plecat mai departe, urmând drumul DJ248A până în satul Gârbești, unde ne-am oprit la ieșirea din sat, în dreptul umilei gospodării a lui Costel, meșter și poet, un alt cunoscut vechi de-al lui Sorin.

Foto
Foto: Sorin Onișor, 01.01.2016

Iar în spatele căsuței lui nea Costel, pe un delușor, câțiva copii erau la săniuș, astfel că trupa de paparazzi a intrat din nou în acțiune.

photo DSC02057.jpg photo DSC02088.jpg
(Click pe imagine pentru a vedea mai multe cadre cu nea Costel și cu copiii la săniuș.)

Tura foto s-a încheiat aici, iar noi ne-am suit pe rând în mașini și am pornit înapoi spre Iași, rupând astfel formația de coloană „ca la nuntă” în care ne deplasasem până la Gârbești. 🙂

* * *

După cum spuneam și mai sus, pe drumul de întoarcere câțiva dintre noi am făcut un scurt popas în sectorul de pădure aflat între satele Domnița și Slobozia, …

Foto
Foto: Sorin Onișor

…, pentru a fotografia copacii desfrunziți, învăluiți în ceață.

photo DSC02149_mod.jpg
(Click pe imagine pentru a vedea mai multe cadre cu pădurea învăluită în ceață.)

* * *

P.S. Dacă doriți să priviți cadrele surprinse de invitații speciali ai lui Sorin Onișor în această tură foto, puteți vizualiza aici un album foto cu imagini realizate de Gina Buliga, iar aici un album cu imaginile lui Bogdan Comănescu.

Cristian, 17 ianuarie 2016   [Ultima actualizare: 7 februarie 2016]

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.