Iarnă „normală” la Iași

Joi, 7 ianuarie 2016, a fost una dintre puținele zile în care a nins la Iași în această iarnă, zăpada depusă rezistând mai multe zile. Iată mai jos câteva cadre surprinse pe la ora 10 dimineața, când ninsoarea încă nu se oprise.

photo DSC01233.jpg

photo DSC01232.jpg

photo DSC01236.jpg

photo DSC01240.jpg

photo DSC01244.jpg

photo DSC01246.jpg

Practic, sezonul acesta de iarnă a fost atipic la Iași, nu am avut aproape deloc zăpadă în oraș, cel puțin până la momentul scrierii acestor rânduri – începutul lunii februarie. Mai avem doar o lună de iarnă și tare mi-e teamă că nici în această lună nu vom vedea ninsori consistente în Iași. 😦

* * *

Prima ninsoare a căzut la Iași spre finalul lunii noiembrie, iar zăpada a rezistat câteva zile înainte de a se topi. Apoi pe parcursul lunii decembrie nu am avut deloc zăpadă în oraș, exceptând poate vreun episod sau două de fulguială ce s-a topit imediat. Mai mult, în perioada Crăciunului am avut temperaturi primăvăratice, în jur de +15…+18 oC la amiază.

A urmat apoi în perioada Revelionului un prim episod de geruri, cu temperaturi în jur de -10…-15 oC, însă fără zăpadă în oraș zilele de vacanță n-au avut niciun farmec, decorațiile de sărbători de pe pietonalul Ștefan cel Mare, ori cele din Copou, fiind desuete într-o astfel de atmosferă sumbră.

Apoi am avut parte de ninsoarea din ziua de 7 ianuarie de care povesteam mai sus, ce a continuat și pe 8 ianuarie,…

Foto
Foto: Sorin Onișor, 07.01.2016
Notă: puteți vedea aici mai multe imagini surprinse de Sorin Onișor cu ninsoarea din 7 ianuarie.
Foto
Foto: Andrei Cucu, 07.01.2016
Notă: puteți vedea aici mai multe imagini surprinse de Andrei Cucu cu ninsoarea din 7 și 8 ianuarie.

…, dar și de un nou val de încălzire, urmat în jurul datei de 15 ianuarie de un al doilea episod de geruri serioase, cu temperaturi în jur de -10…-15 oC.

În timpul acestui episod de ger au căzut ninsori consistente în special în sud-estul țării, și mai ales în Bărăgan, troienind câmpurile și blocând șoselele. Însă frontul atmosferic cu ninsori, ce venea dinspre sud, s-a oprit la limita dintre județele Vaslui și Iași, astfel că în oraș am avut iarăși doar ger, fără zăpadă deloc.

Ultima decadă a lunii ianuarie a fost ceva mai caldă, temperaturile coborând sub zero grade în timpul nopții și fiind în general pozitive în timpul zilei, însă lipsa zăpezii a persistat.

În seara zilei de 22 ianuarie a mai fost un episod de ninsoare în oraș, dar foarte scurt, nu a durat mai mult de jumătate de oră.

Foto
Foto: Andrei Cucu, 22.01.2016
Notă: ultimele două poze din albumul de aici surprind ninsoarea din 22 ianuarie.

Iar ultima ninsoare din ianuarie a căzut la Iași în noaptea de 26 ianuarie, timp de mai multe ore, astfel că zăpada a rezistat până dimineața, abia pe la amiază topindu-se.

Foto
Foto: Andrei Cucu, 26.01.2016

Sunt curios ce ne rezervă luna februarie în materie de ninsori la Iași?

P.S. Din păcate, nu am avut parte de zăpadă la Iași nici în luna februarie, care s-a scurs fără niciun episod de ninsoare, vremea fiind în general destul de caldă pentru această perioadă a anului.

Cristian, 2 februarie 2016   [Ultima actualizare: 29 februarie 2016]

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s