Primul festival al baloanelor cu aer cald din Moldova

Prima zi a festivalului Magia Baloanelor, ediția inaugurală, ce a avut loc în perioada 6-8 mai 2016, la Războieni, lângă Tg. Frumos, județul Iași.


Sesiunea de zbor din dimineața zilei de vineri, 6 mai 2016, nu se putuse desfășura din cauza vremii potrivnice zborului cu balonul (lucru ce s-a repetat și în cazul sesiunilor de dimineață din celelalte două zile ale festivalului).

Vineri după-amiază m-am deplasat la Războieni pentru sesiunea de zbor de seară, care s-a dovedit în final a fi un semi-succes, doar două baloane reușind să-și ia zborul, tot din cauza vremii nu tocmai favorabile. Iată câteva cadre surprinse cu această ocazie:

A fost o primă zi cu peripeții, doar două baloane (cel multicolor, cu reclama la Aeroport Iași, și cel verde din imaginile de mai sus) au fost lansate cu succes și au zburat spre sud, în sesiunea de zbor de seară (și niciunul în cea de dimineață), căci vântul a pus probleme piloților.

Practic, seara, după ce primele două baloane au decolat pe rând și s-au îndepărtat, la un moment dat o rafală de vânt puternică, iscată din senin, a culcat la pământ alte 4 baloane ce erau aproape gata de zbor și le-a târâit pe sol, luând cu ele, pe lângă oamenii din nacele, și greutățile de care erau ancorate – remorci sau autovehicule 4×4 de tractare a remorcilor, folosite de piloți pentru transportul baloanelor până la locația festivalului (pe lângă echipaje din România, la festival au participat și echipaje din Ungaria). Astfel, una dintre remorci a intrat într-un autovehicul 4×4 de tractare, iar în cazul unuia dintre echipaje, piloții acelui balon au fost târâți vreo 50-100 de metri pe lângă nacela balonului, căci cedase ancorarea balonului, iar unul dintre ei s-a ales cu o mână fracturată din cauza faptului că nu a știut cum să țină de frânghiile nacelei…

După acest incident, ceva mai târziu, chiar la apusul soarelui, a fost ridicat din nou un singur balon și ținut ancorat, pentru o scurtă perioadă, timp în care o moto-parapantă i-a dat târcoale prin văzduh:

Detalii în presa online despre prima zi a festivalului pot fi citite aici.

Sesiunile de seară din celelalte două zile ale festivalului au fost mult mai reușite, toate baloanele reușind să zboare, fie liber, fie ancorate de sol. Dar din păcate nu am mai putut ajunge la festival în celelalte două zile, așa încât nu am imagini proprii cu aceste zboruri. Însă puteți citi detalii în presa online despre a doua zi și, respectiv, a treia zi a festivalului, aici și respectiv aici.

* * *

Mai multe detalii despre această primă ediție a festivalului „Magia Baloanelor” puteți citi pe site-ul web oficial al festivalului sau pe pagina de FB a acestuia, or a evenimentului FB asociat.

* * *

Un album foto cu imagini surprinse de mine în prima zi a acestui festival poate fi vizualizat aici.

Cristian, 6 mai 2016

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s