Lacuri de prin munți: Cuejdel (II)

Seria: lacuri întâlnite prin munți, ep.6

Lacul Cuejdel, situat în Munții Stânișoarei, pe care l-am surprins în urmă cu un an, într-o însorită zi din luna octombrie 2015, cu ocazia unei ture foto întreprinse împreună cu trei colegi de la Clubul Fotografilor, pentru admirarea peisajelor de toamnă:

photo P3020530_bw.jpg

Lacul Cuejdel, numit uneori și Lacul Crucii datorită formei sale, este cel mai mare lac de baraj natural din Europa, fiind situat la altitudinea de 669 m și având o suprafață de aproximativ 14 ha și o adâncime medie de 10 m. Uneori îl veți mai întâlni și sub denumirea de lacul Cuiejdel. Lacul s-a format în urma unor alunecări de teren succesive (1978-1991) pe cursul Cuejdelului, la baza Culmii Munticelu din Munții Stânișoarei, la nord de Piatra Neamț. Este mai spectaculos decât Lacul Roșu, atât prin numărul de trunchiuri de copaci ce ies din apă, cât și ca sălbăticie a zonei în care se află.

Lacul dispune de două căi de acces:
1) Din Municipiul Piatra Neamţ pe Drumul Naţional 15C spre Tg. Neamţ, continuat spre comuna Gîrcina, prin satul Cuiejdi se merge pe drumul forestier Axial până la drumul forestier Cuiejdel şi apoi pe jos până la lac (aproximativ 20 min de mers);
2) Traseul auto porneşte din Municipiul Piatra Neamţ pe Drumul Naţional 15C spre Tg. Neamţ până în localitatea Crăcăoani. De aici prin satul Magazia spre satul Cracăul Negru, se ajunge la drumul forestier Pârâul Gardului, se continuă până la capătul lui, trecându-se în partea Ocolului Silvic Gîrcina şi astfel continuând drumul se ajunge la lac.

Pentru mai multe informații despre acest lac vă recomand să consultați pagina sa de pe Wikipedia, pe care o puteți găsi aici.
Suplimentar, puteți citi aici un articol foarte bine documentat despre lacul Cuejdel.

Iată și alte imagini surprinse în acea tură foto amintită mai sus:

photo P3020011.jpg

photo P3020029.jpg

photo P3020119.jpg

photo P3020127.jpg

photo P3020151_mod.jpg

photo P3020258_mod.jpg

photo P3020152_mod.jpg

photo P3020361.jpg

photo P3020530.jpg

Cristian, 10 octombrie 2016

* * *

P.S. Puteți vedea aici imagini cu lacul surprinse într-o zi însorită din noiembrie 2012, cu ocazia primei mele drumeții la acest lac.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.