Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, la Teatrul Național din Iași s-a desfășurat conferința Amazon TechO(n) – ediția 2016, prilej pentru mine de a vedea cum arată noua înfățișare a teatrului, după o lungă perioadă de timp în care a fost închis pentru renovare.


Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași este considerat a fi cel mai vechi și cel mai frumos lăcaș de acest gen din țară. A fost construit între anii 1894 și 1896, după proiectul arhitecților vienezi Fellner și Helmer.

În anul 1956, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, teatrul ieșean a primit numele marelui poet, dramaturg și om de cultură Vasile Alecsandri (1821 – 1890).

Clădirea teatrului este o veritabilă bijuterie arhitectonică a Iașului, adăpostind adevărate monumente de artă: Cortina, pictată de meșterul vienez M. Lenz, are reprezentată în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească); Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii; Plafonul e pictat de Al. Goltz în culori pastelate, ce reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri în relief, din stucatură rococo; Candelabrul din alamă și cristale de Murano cu 109 de becuri, adus din Veneţia, îmbogătește decorația plafonului pictat.

Pe parcursul existenței sale, teatrul ieșean a trecut printr-o serie întreagă de reparații și renovări, cea mai amplă și de durată fiind ultima renovare, ce a durat 14 ani, între 1998 și 2012. Mai multe detalii despre aceste perioade de inactivitate pot fi citite aici și, în special despre ultima renovare, aici.

Iată o serie de imagini pe care le-am surprins în interior cu prilejul amintit mai sus:

   

Iată și câteva imagini din holul de la intrare:

   

   

Dacă v-ar plăcea să vedeți mai multe imagini pe care le-am surprins în acea zi, priviți acest album online.

Cristian, 13 octombrie 2016   [Ultima actualizare: 29 decembrie 2016]

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.