România iese în stradă… (I)

Ultimele noutăți întâlnite în mediul online, episodul 67

Episod special dedicat ROMÂNIEI, prima parte.

Episodul de față prezintă în imagini trezirea conștiinței românilor și protestele de stradă masive ce au cuprins România la începutul lunii februarie 2017, după ce guvernanții au călcat la propriu Justiția în picioare în seara zilei de marți, 31 ianuarie 2017:

i) Informații, pentru posteritate, din presa online despre marțea neagră – lovitura dată de guvernanți statului de drept și justiției din România, prin adoptarea unor ordonanțe privind dezincriminarea abuzului în serviciu din Codul Penal și, respectiv, privind grațierea și amnistia unor fapte penale:

ii) Însemnătatea și consecințele pentru statul de drept și justiția din România, a ordonanțelor adoptate de guvernanți:

iii) Miercuri, 1 februarie 2017: Imagini de la amplele proteste desfășurate în marile orașe ale României, împotriva ordonanțelor adoptate de guvernanți în seara precedentă:

 • Protestul a început la București în Piața Victoriei încă din timpul zilei – puteți vedea aici și aici imagini de pe parcursul zilei respective.

   
 • Seara, în București protestul a luat o amploare fără precedent pentru istoria post-revoluționară a României, aproximativ 150.000 de oameni ieșind să protesteze în Piața Victoriei – cronologia evenimentului și imagini cu protestatarii pot fi văzute în articolul de aici.

   

  După ora 10 noaptea, protestul pașnic a celor 150.000 de bucureșteni a fost întrerupt de violențele cauzate de un grup de vreo 300 de ultrași microbiști (suporteri dinamoviști și rapidiști), ce au jucat rolul minerilor din anii ’90.

  Mai multe detalii despre incidentele violente cauzate de aceștia puteți vedea aici și aici.

   

   

 • Proteste de amploare au avut loc miercuri seara și în peste 50 de orașe din țară: 30.000 de oameni în strada la Timișoara, 25.000 la Cluj, 20.000 la Sibiu, 15.000 la Iași – cronologia protestelor și imagini cu protestatarii pot fi văzute în articolul de aici.
  Spre exemplicare, iată o imagine emblematică pentru protestul de la Timișoara:

  Iată și imagini de la Iași:

  Puteți vedea aici cronologia evenimentului și o serie de alte imagini din timpul protestului de la Iași.

 • Colegul nostru de la Clubul Fotografilor Iași, Purice Adrian, a surprins o serie de imagini cu protestul de la Iași, din seara zilei de 1 februarie 2017 – le puteți vedea în acest album pe FB.

  Un alt coleg de la club: Cristi Ţibualbum pe FB cu o serie de imagini (vizibil doar prietenilor).
 • Echipa Blog F64 a realizat un top cu cele mai reprezentative fotografii realizate la protestele împotriva grațierii desfășurate pe 1 februarie 2017 în București și în alte orașe ale țării, top pe care îl puteți privi aici.

 • De asemenea, puteți privi aici un album foto cu imagini de la proteste, încărcat pe pagina de FB a proiectului www.documentaria.ro.
 • Ieșenii s-au mobilizat pentru a participa la protestul din 1 februarie, precum și la cele din zilele următoare, coordonându-se printr-un event pe FB, disponibil aici, iar în secțiunea sa de comentarii puteți găsi și imagini din timpul protestelor desfășurate la Iași.

Cristian, 2 februarie 2017   [Ultima actualizare: 4 februarie 2017]

(va urma)

[L.E.] Puteți citi și partea a doua a acestui articol.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.