Ziua Artei Fotografice în România

În 2010, ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5.05.2010, Ziua Artei Fotografice în România, motivația alegerii acestei zile datorându-se faptului că data de 11 ianuarie reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca fiind primul fotograf al României.

1) Clubul Fotografilor Iaşi, care îşi desfăşoară activitatea la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” – Parcul Copou din Iaşi, organizează în această săptămână o serie de activităţi fotografice dedicate acestei zile speciale:

– În Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi va avea loc marţi, 12 ianuarie 2016, cea de-a 144-a întrevedere a Clubului Fotografilor Iaşi, în cadrul căreia se va discuta despre importanţa fotografiei. În acelaşi timp, cei prezenţi vor urmări o selecție de imagini reprezentative realizate de membrii Clubului Fotografilor Iaşi, continuând astfel tradiția începută cu doi ani în urmă, prin serata anuală 2014, și continuată apoi cu serata anuală 2015.

– În această perioadă, iubitorii de fotografie sunt aşteptaţi să admire lucrările din trei expoziții fotografice organizate sub auspiciile Clubului Fotografilor Iaşi, două la Iași („Jurnal de călătorie – Dolomiţi” și „Busturi”) și una la Memorialul Ipoteşti, în județul Botoşani („Omul de pe urmă”).

– Membrii Clubului Fotografilor Iaşi au participat în zilele de 10 şi 11 ianuarie 2016, la evenimentele fotografice organizate sub genericul „România lui Sorin Onişor văzută prin obiective Nikkor”. Mai multe detalii puteți citi aici.

– Pe lângă activitățile amintite mai sus, acestei sărbători i-au fost dedicate și alte evenimente, despre care puteți citi în postarea de aici. De asemenea, aceste activităţi fotografice organizate de Clubul Fotografilor Iaşi au fost prezentate într-o emisiune TV pe postul TVR Iași.

* * *

2) Nikon România și Photo România Festival ne invită la Iași la o serie de evenimente în zilele de 10 si 11 ianuarie 2016, sub genericul „România lui Sorin Onişor văzută prin obiective Nikkor”. Mai multe detalii puteți citi aici și aici.

* * *

3) Echipa F64 s-a gândit să sărbătorească această zi alături de prietenii fotografi din întreaga țară, astfel că au întrebat un număr de 23 de fotografi și bloggeri cum se vede România prin obiectivul lor, pentru a afla ce le place să fotografieze în România, cât de ofertantă și fotogenică li se pare și dacă o văd diferit față de atunci când nu erau fotografi. A rezultat astfel un articol special, ce poate fi citit aici.

De asemenea, cei de la F64 au trecut în revistă aici evenimentele fotografice, organizate cu precădere în București, dedicate Zilei Artei Fotografice în România.

Cristian, 11 ianuarie 2016   [Ultima actualizare: 16 ianuarie 2016]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.